First party-gegevens zijn gegevens die een bedrijf op haar eigen kanalen rechtstreeks verzamelt van klanten en doelgroepen. Deze gegevens worden meestal verkregen door klantinteracties, websitebezoeken, transacties en andere directe contactmomenten. Deze gegevens worden gezien als het meest waardevolle gegevenstype voor bedrijven, omdat ze rechtstreeks van de bron komen, waardoor ze nauwkeurig en betrouwbaar zijn.
Uit het rapport uit 2022 van Acquia, blijkt dat 88% van de marketeers vinden dat first party-gegevens voor organisaties belangrijker zijn dan ooit. De gegevens zijn een nuttig hulpmiddel dat inzichten verschaft om meer gerichte en gepersonaliseerde campagnes te maken, klantrelaties te verbeteren en de algehele marketingeffectiviteit te verhogen. Bovendien helpt een verantwoord gebruik van first party-gegevens het vertrouwen van klanten op te bouwen en is het een belangrijke stap in het naleven van de relevante privacyregelgeving.
In ons artikel leert u hoe u op effectieve wijze first party-gegevens kunt verzamelen en gebruiken om betere marketingstrategieën te creëren en tegelijkertijd te voldoen aan de privacyregels. We laten u ook kennismaken met zero party-gegevens, wat een nieuwe trend aan het worden is op het gebied van gegevensverzameling.
Soorten klantgegevens en hoe u deze optimaal kunt benutten
Klantgegevens kunnen op verschillende manieren worden verzameld, elk met hun eigen kenmerken en implicaties. Het kiezen van de juiste gegevensverzamelingsmethode hangt af van de onderzoeksdoelstellingen, de aard van de benodigde gegevens en praktische overwegingen, zoals kosten en toegankelijkheid. Het combineren van meerdere methoden kan een beter inzicht geven in het gedrag en de voorkeuren van klanten.
Laten we eens kijken naar verschillende gegevenstypen.
First party-gegevens
Gegevens die rechtstreeks van de klanten of gebruikers van een bedrijf zijn verzameld, staan bekend als first party-gegevens. Deze worden verkregen door verschillende interacties tussen het bedrijf en haar publiek.
Soorten first party-gegevens die bedrijven verzamelen, zijn onder andere:
- Website- of app-interacties op basis van webanalyse, gebruikersregistraties en online gedrag.
- Transactionele gegevenszoals aankoopgeschiedenis en bestelgegevens.
- Feedback van klanten uit enquêtes, beoordelingen en feedbackformulieren.
- Gegevens met betrekking tot klantinteracties die worden opgeslagen en beheerd in platforms voor klantrelatiebeheer (CRM).
Klanten verstrekken hun gegevens rechtstreeks aan het bedrijf, wat in beide richtingen een hoger niveau van vertrouwen betekent: klanten delen de gegevens vrijwillig en bedrijven weten dat het een inzichtelijke aanwinst is. Bovendien zijn first party-gegevens meestal nauwkeuriger dan andere soorten gegevens, die afkomstig kunnen zijn van bronnen waarvan de betrouwbaarheid moeilijker te beoordelen is.
Het verzamelen en gebruiken van first party-gegevens vereist dat bedrijven zich houden aan de privacyregels en de juiste toestemming van de gebruiker krijgen. Wetten inzake gegevensbescherming zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) of de California Consumer Privacy Act (CCPA) reguleren hoe bedrijven persoonlijke informatie gebruiken en behandelen.
In een rapport van Deloitte denkt 73% van de respondenten dat het gebruik van first party-gegevens de gevolgen van het toenemende privacybewustzijn zou verzachten.
Hoe u first party-gegevens kunt verzamelen
Het implementeren van een analyseplatform op uw website vergroot de mogelijkheid om gebruikersgedrag te volgen en waardevolle inzichten te verkrijgen. U kunt statistieken analyseren zoals bekeken pagina’s, bouncepercentages, tijd op de site en demografische gegevens van gebruikers. Door het tracken van gebeurtenissen te gebruiken, kunt u ook specifieke interacties onderzoeken, zoals klikken op een knop, downloads en formulieren indienen.
Als u gebruikers aanmoedigt om zich te registreren of een account aan te maken op uw website, kunt u tijdens het registratieproces informatie verzamelen, zoals namen, e-mailadressen en voorkeuren. Vervolgens kunt u de gegevens van geregistreerde gebruikers gebruiken om gepersonaliseerde ervaringen te creëren en gerichte marketingcampagnes uit te voeren.
Door aanmeldingsformulieren voor de nieuwsbrief op uw website te zetten, kunt u informatie van gebruikers vastleggen, met name e-mailadressen. Door gebruik te maken van nieuwsbriefinschrijvingen kunt u een database van betrokken gebruikers opbouwen en gerichte communicatie mogelijk maken. U kunt ook gebruikersgegevens verzamelen via contactformulieren. U kunt uw marketinginspanningen verbeteren door velden toe te voegen waarin relevante gegevens worden gevraagd, zoals namen, e-mailadressen en andere waardevolle informatie.
Het maken van enquêtes of feedbackformulieren is een directe methode om inzichten te verkrijgen van websitebezoekers. U kunt vragen stellen over gebruikersvoorkeuren, tevredenheidsniveaus en andere relevante onderwerpen en feedback van gebruikers aanmoedigen.
Voor websites met een e-commercecomponent moet de nadruk liggen op het benutten van gegevens door details te verzamelen over gekochte producten, bestelfrequentie en gemiddelde bestelwaarde. Deze informatie zorgt voor meer gepersonaliseerde productaanbevelingen die gebruikers aanmoedigen om beter geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen.
De integratie van sociale mediaplatforms met uw website vergemakkelijkt het verzamelen van gegevens over sociale interacties. U moet gedeelde berichten, gelikete berichten en opmerkingen op sociale media over uw content in de gaten houden en analytics-tools voor sociale media gebruiken om aanvullende inzichten te verzamelen.
Door tools te implementeren die het gedrag van gebruikers volgen, zoals kleurenkaarten en sessie-opnames, kunnen navigatiepatronen van gebruikers, bezoekduur en interactieve elementen worden geanalyseerd. U kunt deze gegevens gebruiken om de gebruikerservaring te optimaliseren en uw content hierop af te stemmen.
Om cookies te gebruiken voor het verzamelen van informatie over gebruikersvoorkeuren en gedrag is het noodzakelijk om een toestemmingsmechanisme voor cookies te implementeren in overeenstemming met de privacyregelgeving. De gegevens die tijdens het proces worden verzameld, kunnen worden gebruikt om content en advertenties te personaliseren.
Door aangepaste gebeurtenissen en doelen te definiëren in uw analyseplatform kunt u specifieke gebruikersinteracties bijhouden. Acties zoals het bekijken van video’s, het indienen van formulieren en het klikken op knoppen helpen u om dieper inzicht te krijgen in de betrokkenheid van gebruikers en om uw website te optimaliseren om het meeste uit uw betaalde verkeer te halen. Het is ook essentieel om de UI te perfectioneren, zodat bezoekers niet verdwalen op de website. Dit kan de conversie verhogen.
Tools voor first party-gegevensverzameling
Diverse tools helpen bedrijven bij het verzamelen van first party-gegevens via verschillende kanalen en contactmomenten. De keuze van de tools hangt af van de specifieke behoeften van het bedrijf en de aard van de interacties met klanten.
Hier zijn enkele populaire tools die worden gebruikt voor het verzamelen van first party-gegevens:
- Analytics-platforms: Piwik PRO Analytics Suite, Google Analytics
- CRM-software: Hubspot, Salesforce
- Tag Managers: Piwik PRO Tag Manager, Matomo Tag Manager
- Platforms voor klantgegevens: Piwik PRO Customer Data Platform, Tealium
- Online enquêtes: Mailchimp, SurveyMonkey
- Platforms voor feedback van klanten: Trustpilot, Reviews.io
Second party-gegevens
Second party-gegevens zijn first party-gegevens van een ander bedrijf die rechtstreeks tussen de twee partijen worden gedeeld of verkocht. In deze regeling voor het delen van gegevens wisselen beide partijen de gegevens uit met wederzijdse toestemming. Dit type gegevensdeling vindt vaak plaats via vertrouwde partnerschappen, samenwerkingsverbanden of directe overeenkomsten tussen bedrijven.
De uitwisseling van second party-gegevens is afhankelijk van een groot vertrouwen tussen de twee partijen. Beide organisaties moeten weten dat de gedeelde gegevens accuraat en relevant zijn en verkregen zijn met de juiste toestemming van de betrokken personen.
Omdat second party-gegevens afkomstig zijn van de first party-gegevens van een ander bedrijf, worden ze vaak beschouwd als van hogere kwaliteit en nauwkeurigheid dan gegevens van derden uit externe bronnen.
Hoe u second party-gegevens kunt verzamelen
Second party-gegevens worden verkregen door directe samenwerking of partnerschappen. Hier zijn veelgebruikte bronnen van second party-gegevens:
- Platforms voor gegevensuitwisseling: Snowflake Data Marketplaces, AWS Data Exchange
- Platforms voor klantgegevens (CDP’s): Segment, Tealium AudienceStream
- Interfaces voor programmering van toepassingen (API’s): REST API’s, GraphQL
- Platforms voor gegevensbeheer (DMP’s): Adobe Audience Manager, Lotame
- Platforms voor gegevensbeheer: Collibra, Alation
Third party-gegevens
Third party-gegevens zijn gegevens die zijn verzameld, samengevoegd en verkocht door andere entiteiten dan degene die de gegevens in eerste instantie heeft verzameld en de eindgebruiker. Bij digitale marketing en gegevensanalyse worden third party-gegevens vaak verkregen uit externe bronnen en kunnen ze een breed scala aan demografische, gedrags- en op interesses gebaseerde gegevens over individuen bevatten. Deze gegevens worden meestal verzameld door gegevensmakelaars, aggregators of andere externe organisaties die gespecialiseerd zijn in het verzamelen en verkopen van gegevens.
Third party-gegevens kunnen verschillen in kwaliteit en nauwkeurigheid. Aangezien de informatie van externe bronnen afkomstig is, kunnen de actualiteit, relevantie en volledigheid ervan twijfelachtig zijn.
Het gebruik van third party-gegevens brengt verschillende privacyproblemen met zich mee. Organisaties moeten zich houden aan de regelgevingen inzake gegevensbescherming bij het verwerven, opslaan en gebruiken van dergelijke gegevens, wat veel moeilijker te realiseren is dan bij first party-gegevens. Personen weten misschien niet dat derden hun gegevens verzamelen en tot welke specifieke informatie ze toegang hebben.
Er zijn ook zorgen over third party-gegevens in geprogrammeerde advertenties. AVG verplicht gebruikers toestemming te geven voor het verzamelen van gegevens, wat invloed heeft op het maken van cookies van derden. Mozilla Firefox en Apple Safari hebben functies als intelligent voorkomen van tracking (ITP) en verbeterde trackingbescherming (ETP) geïmplementeerd om cookies van derden standaard te blokkeren. Google Chrome was aanvankelijk van plan om cookies van derden tegen 2022 te verbannen, maar verlengde het tijdschema tot de tweede helft van 2024, met als doel een balans te vinden tussen de privacy van gebruikers en het behoud van een website die advertenties ondersteunt. Safari en Firefox blokkeren standaard cookies van derden en bieden gebruikers zo meer privacy.
Hoe u third party-gegevens kunt verzamelen
Third party-gegevens zijn er in verschillende soorten en zijn afkomstig van een groot aantal aanbieders, zoals:
- Gegevensmakelaars die gespecialiseerd zijn in het verzamelen, samenvoegen en verkopen van verschillende soorten gegevens.
- Websites die gegevens verzamelen en delen die worden gegenereerd door interacties van gebruikers op hun platforms.
- Marktonderzoeksbedrijven die onderzoeken en enquêtes uitvoeren om gegevens te verzamelen over consumentengedrag, voorkeuren en trends.
- Sociale mediaplatforms die door gebruikers gegenereerde gegevens verzamelen, waaronder profielen, interesses en sociale interacties.
- Locatiegebaseerde diensten die locatiegegevens verkrijgen van apparaten van gebruikers, zoals GPS-apps, kaartdiensten en locatiegebaseerde apps.
- Aanbieders van enquêtes en panels die enquêtes uitvoeren of panels van personen onderhouden voor het verzamelen van gegevens.
- E-commerceplatforms die gegevens over klanttransacties, voorkeuren en gedrag verzamelen en opslaan.
Zero party-gegevens – waardevol inzicht in de voorkeuren van klanten
Zero party-gegevens verwijzen naar informatie die opzettelijk en proactief door individuen wordt gedeeld met een bedrijf of organisatie. In tegenstelling tot first party-gegevens, die worden waargenomen of verzameld via impliciete acties, leveren de klanten de zero party-gegevens zelf aan. Dit type gegevens wordt vrijwillig gedeeld door gebruikers, vaak in de vorm van voorkeuren, intenties of persoonlijke informatie. Dit maakt zero party-gegevens zeer waardevol voor bedrijven.
Het verzamelen van zero party-gegevens is gebaseerd op vertrouwen en transparantie. Van bedrijven wordt verwacht dat ze duidelijk aangeven hoe de gegevens zullen worden gebruikt en dat ze individuen controle geven over hun informatie.
Welk type klantgegevens is de beste keuze?
First party- en zero party-gegevens worden over het algemeen als waardevoller beschouwd dan de andere soorten gegevens omdat ze gebaseerd zijn op directe interacties en expliciete toestemming, wat in lijn is met de privacyregelgeving.
Second party-gegevens zijn vergelijkbaar met first party-gegevens, maar hebben betrekking op het delen van gegevens en de samenwerking tussen vertrouwde partners. De partner moet echter nog steeds toestemming krijgen van de klant, dus het verzamelen van klantgegevens is over het algemeen vrij veilig.
Third party-gegevens zijn daarentegen veel minder betrouwbaar en kunnen privacyproblemen opleveren, omdat ze vaak zonder medeweten of toestemming van de betrokken personen worden verzameld.
Als u wilt dat uw bedrijf prioriteit geeft aan de privacy en het vertrouwen van klanten, moet u zich richten op het verzamelen van first party-gegevens, aangevuld met zero party-gegevens. Het is een waardevollere bron van informatie en een privacy-conforme manier om uw klanten beter te begrijpen.
Experts opinion
Jan Sørensen
“Bij verantwoord gebruik kunnen first party-gegevens helpen om relaties met klanten te onderhouden door waardevolle inzichten te verschaffen in hun gedrag. Het maakt persoonlijkere en meer op maat gemaakte campagnes mogelijk, wat de betrokkenheid en tevredenheid verhoogt. Dergelijke gegevens verbeteren ook de relevantie van content en aanbiedingen, wat leidt tot geoptimaliseerde marketingstrategieën.”
Hoe u first party-gegevens kunt gebruiken om uw marketingstrategie te verbeteren
Het benutten van first party-gegevens is cruciaal voor het verbeteren van de marketingstrategie. Hieronder leest u verschillende manieren waarop u dat kunt doen.
Gepersonaliseerde marketing
Ten eerste kunt u first party-gegevens gebruiken om zeer gepersonaliseerde marketingcampagnes te maken.
Om dit goed te doen, kunt u bijvoorbeeld:
- First party-gegevens beheren in een gecentraliseerd systeem voor klantrelatiebeheer (CRM) om de toegankelijkheid en analyse te vergemakkelijken.
- Doelgroepen op basis van gedeelde kenmerken segmenteren, zodat u gedetailleerde klantpersonages kunt maken die de ideale klanten vertegenwoordigen. Vervolgens kunnen deze worden gebruikt om geïndividualiseerde e-mailcampagnes op te stellen, op maat gemaakte aanbevelingen te doen of dynamische website-content te gebruiken, zoals dynamische formulieren, adaptieve menu’s, real time sociale media-tijdlijnen of gebruikersspecifieke meldingen.
- Exclusieve kortingen of promoties aanbieden die zijn afgestemd op het gedrag van de klant om personalisatie verder te verbeteren.
- Socialemediamarketing gebruiken om gerichte content te maken voor specifieke klantsegmenten.
- Toestemming verkrijgen en privacynaleving verzekeren bij het gebruik van klantgegevens.
- Regelmatig de resultaten van gepersonaliseerde marketinginspanningen, waaronder betrokkenheid en conversiepercentages, controleren en analyseren. Hierdoor kunt u strategieën voortdurend verfijnen, wat uiteindelijk de klanttevredenheid en -loyaliteit verbetert.
In Piwik PRO Analytics Suite: wanneer een bezoeker content met betrekking tot een specifiek onderwerp op onze website verkent tijdens een bezoek, verzamelen we gegevens over dit gedrag om de hele ervaring meer gepersonaliseerd te maken. Het aantal onderwerpen waarin een bezoeker geïnteresseerd is, kan bij elk bezoek worden verhoogd en worden aangepast op basis van wat de bezoeker in het verleden heeft bekeken en wat hij of zij het meest recent heeft bekeken. Als een bezoeker terugkeert, verbeteren we de ervaring door proactief actuele content voor te stellen die aansluit bij zijn interesses.
Daarnaast kunnen we relevante upgrades en producten aanbieden aan bezoekers wanneer ze wel en niet zijn ingelogd, dankzij het delen van first party-gegevens tussen Analytics en CDP. De aanbevelingen kunnen worden verzonden via op maat gemaakte e-mails, aangepaste website-content of beide, waarbij de voordelen worden benadrukt op basis van de specifieke functies die ze missen of waarnaar ze op zoek zijn.
Segmentatie en targeting
First party-gegevens gebruiken voor segmentatie en targeting houdt een systematische benadering in van het begrijpen en categoriseren van uw publiek op basis van direct verzamelde informatie.
Om te beginnen moet u de belangrijkste criteria voor segmentatie definiëren, zoals leeftijd, locatie en koopgedrag, en de gegevens analyseren om patronen te identificeren. Vervolgens kunt u verschillende klantsegmenten maken, elk met een eigen gedetailleerd klantpersonage met unieke kenmerken en gedragingen.
Dergelijke gegevens kunnen helpen bij het op maat maken van marketingberichten, waaronder gepersonaliseerde e-mailcampagnes, aangepaste website-content en dynamische advertentiecampagnes, om in te spelen op de behoeften en interesses van elk segment. Het kan ook worden gebruikt om aanbiedingen en promoties te ontwikkelen die zijn afgestemd op de voorkeuren van elke groep.
Dankzij first party-gegevens kunnen bedrijven voortdurend segmentatiestrategieën optimaliseren op basis van veranderend klantgedrag en marktdynamiek.
Met Piwik PRO Analytics Suite kunnen we first party-gegevens die zijn verzameld op onze website gebruiken via remarketing, met behulp van klantsegmentatie om specifieke acties te identificeren. We segmenteren ons publiek op basis van hun gedrag op de website door specifieke tags toe te wijzen, deze bij te werken en ervoor te zorgen dat hun acties up-to-date zijn. Vervolgens kunnen we relevante content naar een bepaald publiek sturen via e-mailplatforms.
Behoud van klanten
Een uitgebreide dataset met de aankoopgeschiedenis, voorkeuren en interacties van klanten is cruciaal voor praktische inspanningen om klanten te behouden. Gegevensanalyse kan helpen om patronen te ontdekken en het gedrag van klanten beter te begrijpen om de relaties met bestaande klanten te versterken.
U kunt first party-gegevens gebruiken voor klantretentie door:
- Gerichte e-mailcampagnes te implementeren die eerdere aankopen herkennen, door exclusieve promoties aan te bieden en relevante content te leveren die is afgestemd op individuele voorkeuren.
- Te anticiperen op de behoeften van klanten en suggesties te doen voor producten of diensten die aansluiten bij hun eerdere keuzes.
- Loyaliteitsprogramma’s en gepersonaliseerde incentives te creëren om gewaardeerde klanten te belonen en te behouden.
- Loyaliteitsprogramma’s en gepersonaliseerde incentives te creëren om gewaardeerde klanten te belonen en te behouden.
Als een gebruiker zich heeft geregistreerd maar inactief is gebleven voor een bepaalde periode of een terugkerende bezoeker is op de website maar niet is ingelogd, kan Piwik PRO Analytics Suite deze opnieuw benaderen. Dit wordt bereikt door hen content te sturen waarin ze geïnteresseerd zijn, gepersonaliseerde kortingen te geven of door e-mails te sturen om hen aan te moedigen de nieuwste aanbiedingen en updates van ons platform te verkennen.
Cross- en upsellen
Het gebruik van first party-gegevens voor cross-sellen en upsellen houdt een strategische aanpak in voor het aanpassen van aanbevelingen op basis van klantvoorkeuren en interacties. Door uitgebreide klantprofielen te verzamelen, kunnen bedrijven hun klantenbestand segmenteren op basis van koopgedrag.
Het analyseren van first party-gegevens helpt bij het identificeren van natuurlijke mogelijkheden voor cross-selling, waardoor gerelateerde producten of diensten kunnen worden aanbevolen die eerdere aankopen aanvullen. Upsell-aanbiedingen worden op maat gemaakt door de uitgavenpatronen en interesses van de klant te begrijpen en premium of geüpgradede opties te presenteren die waarde toevoegen aan hun selecties. Ook het strategisch bundelen van producten, gepersonaliseerde e-mailcampagnes en dynamische website-content vergroten de effectiviteit van cross-sellen en upsellen.
Optimaliseren van advertentie- en e-mailmarketingcampagnes
Het verzamelen van gegevens kan worden gebruikt om advertentie- en e-mailcampagnes op te zetten die gericht zijn op specifieke klantsegmenten met berichten die gericht zijn op individuele interesses.
Er zijn verschillende manieren om marketingcampagnes te optimaliseren, zoals:
- Producten of diensten tonen op basis van de interacties van klanten voor dynamische content en aanbevelingen in advertenties en e-mails.
- Tijdige en relevante berichten sturen op basis van gedragstriggers, zoals winkelwagentjes met producten erin of eerdere aankopen.
- Betrokkenheid en conversies stimuleren met aangepaste aanbiedingen en kortingen op basis van gedrag in het verleden.
- Samenhangende klantervaring door cross-channel-consistentie en A/B-testen.
Daarnaast dragen segmentspecifieke landingspagina’s en integratie van feedback van klanten bij aan het verfijnen en verbeteren van de effectiviteit van marketinginspanningen. Het is ook essentieel om de privacyregels te volgen en expliciete toestemming te verkrijgen, wat het belang van transparantie en het kweken van vertrouwen bij klanten aantoont.
Optimalisatie van producten en diensten
Optimalisatie is een strategisch proces om aanbiedingen te verfijnen op basis van inzichten uit klantgegevens. Door gedetailleerde first party-gegevens te verzamelen, kunt u ervaringen en verwachtingen begrijpen en terugkerende thema’s en gebieden voor verbetering identificeren. Vervolgens kunt u de gebruikspatronen en het gedrag van klanten evalueren om vast te stellen welke functies goed aanslaan en op welke gebieden verbeteringen nodig zijn.
Met die gegevens kunt u:
- Aanbiedingen personaliseren op basis van individuele voorkeuren, verwante producten aanraden en anticiperen op toekomstige behoeften via voorspellende analyses.
- Iteratieve test- en verbeteringsstrategieën implementeren op basis van verkregen inzichten, waaronder A/B-testen, het verfijnen van gebruikersinterfaces en het aanpassen van serviceleveringsprocessen.
- Klanttrajecten optimaliseren, updates en functies uitrollen op basis van gegevensinzichten en de klantenservice verbeteren door proactief veelvoorkomende problemen aan te pakken.
- Prijsstrategieën evalueren en vergelijken met concurrenten om het concurrentievermogen te waarborgen.
- Voortdurend producten en diensten verfijnen en aanpassen als reactie op veranderende behoeften van klanten en de marktdynamiek.
In Piwik PRO Analytics Suite kunnen we, wanneer een bezoeker een bepaald type content downloadt, automatisch de relevante verkoper toewijzen. Het belangrijkste voordeel van deze functie is relevantie. We kunnen onmiddellijk contact opnemen met de prospect tijdens de overwegingsfase voordat het te laat is. Dat heeft een positieve invloed op de indruk van ons merk, ons product of onze dienst.
Het werkt als volgt:
- We creëren een doelgroep in onze CDP.
- We stellen voorwaarden op voor de sales-qualified lead (SQL)-classificatie, zoals het tweemaal bezoeken van de pagina met prijzen in de afgelopen paar dagen en het downloaden van specifieke content door een e-mail op te geven.
- Zodra aan de gespecificeerde voorwaarden is voldaan, wordt automatisch een melding verzonden om een verkoper aan de SQL toe te wijzen op basis van de ontvangen gegevens.
- De aangewezen verkoper neemt contact op met de prospect via Microsoft Teams of Slack, wat een gestroomlijnd en doelgericht betrokkenheidsproces mogelijk maakt.
Verbeterde gebruikerservaring
U kunt first party-gegevens ook gebruiken om de gebruikerservaring van uw website of app te verbeteren. Het kan waardevol zijn bij het personaliseren van website-content, het bieden van aangepaste aanbevelingen voor producten en diensten en het stroomlijnen van het klanttraject.
De inzichten uit first party-gegevens verbeteren de relevantie van interacties en dragen bij aan een soepelere gebruikersnavigatie. Bovendien kunnen first party-gegevens de klantenservice verbeteren door een volledig inzicht in de geschiedenis en voorkeuren van klanten te geven.
Dankzij deze kennis kunnen klantenserviceteams persoonlijkere en efficiëntere interacties bieden met gerichte oplossingen die aansluiten op de unieke behoeften van elke gebruiker. Door first party-gegevens te integreren in uw strategie kunt u een digitale omgeving creëren waarin de gebruiker centraal staat en die tevredenheid, betrokkenheid en loyaliteit op de lange termijn bevordert.
Gebruikersacquisitie verhogen
Effectieve strategieën voor gebruikersacquisitie kunnen nauwkeuriger en effectiever zijn dankzij het strategisch gebruik van first party-gegevens. Bedrijven kunnen gerichte campagnes opzetten door vergelijkbare doelgroepen te identificeren en aan te trekken door de kenmerken van hun bestaande klanten te bestuderen.
Deze aanpak verhoogt de efficiëntie van de inspanningen om gebruikers te werven en vergroot de kans om personen te bereiken die belangrijke kenmerken delen met het bestaande klantenbestand. In essentie kunnen bedrijven, door gebruik te maken van first party-gegevens, hun strategieën voor gebruikersacquisitie verfijnen en optimaliseren voor meer precisie en succes bij het uitbreiden van hun klantenbereik.
In Piwik PRO Analytics Suite: wanneer bezoekers de website verkennen en zich richten op specifieke content, passen we hun ervaring aan door een speciale pagina te presenteren. Wanneer een bezoeker bijvoorbeeld geïnteresseerd is in HIPAA-gerelateerde content, gaan we automatisch uit van een in de VS gevestigde bezoeker uit de sector gezondheidszorg. Op dat moment kan onze tag dynamisch een landingspagina met prijzen aanmaken, met daarop de logo’s van klanten die voor de analytics-oplossing hebben gekozen op basis van de naleving van de HIPAA-regelgeving.
Deze aanpak biedt het voordeel dat landingspagina’s automatisch op maat worden gemaakt op basis van verschillende publiekscriteria, waardoor de kans groter wordt dat we ons aanbod kiezen op basis van het gedrag en de recente interesse van bezoekers en waardoor de website-ervaring een persoonlijk tintje krijgt.
A/B-testen
Tot slot kunnen bedrijven zinvolle experimenten uitvoeren met behulp van inzichten uit A/B-testen en optimalisatiestrategieën. Deze gegevensgestuurde aanpak maakt geïnformeerde besluitvorming mogelijk en helpt te bepalen welke elementen bijdragen aan een grotere betrokkenheid en conversie.
In essentie kunnen bedrijven, door gegevens van de eerste partij op te nemen in het A/B-testproces, hun aanbod en berichtgeving iteratief aanpassen om beter aan te sluiten bij de voorkeuren en het gedrag van hun diverse klantenbestand.
Experts opinion
Simon Westphall Pansch
“De AVG blijft en de nieuwe grens voor marketing ligt bij de first party-gegevens. Zelfs als we juridische risico’s negeren wanneer we onze klanten adviseren over gegevensoplossingen, moeten we nog steeds rekening houden met bedrijfsrisico’s. Het niet bezitten van gegevens of het niet gebruiken van platforms die toegang tot historische gegevens garanderen, is een onaanvaardbaar risico. Geen enkele datagestuurde bedrijfsstrategie kan slagen als gegevens voortdurend opnieuw worden ingesteld.”
Gegevensverzameling en privacy – waar gaat het naartoe?
De kruising van first party-gegevens en privacy is een kritiek en evoluerend landschap dat gevormd wordt door technologische vooruitgang, veranderingen in de regelgeving en veranderende verwachtingen van de consument. Landen en regio’s over de hele wereld implementeren en versterken privacyregels om individuen meer controle te geven over hun persoonlijke gegevens en bedrijven te verplichten verantwoordelijk met gegevens om te gaan.
Lees meer over privacyregels: 17 nieuwe privacywetten over de hele wereld en hoe ze uw analyses zullen beïnvloeden (in Engels)
Consumenten worden zich ook steeds meer bewust van gegevensprivacykwesties, aangewakkerd door opvallende datalekken, schandalen en meer media-aandacht. In het onderzoeksrapport van Verizon over datalekken staat dat menselijke fouten, social engineering-aanvallen of misbruik van gegevens de oorzaak zijn van 74% van de inbreuken.
Als gevolg hiervan zijn klanten zich meer bewust van de manier waarop hun gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Ze zijn ook meer geïnteresseerd in bedrijven die transparant zijn over hun gegevenspraktijken en opties bieden om hun persoonlijke informatie te beheren. Volgens Razorfish gaf bijna tweederde van de Amerikaanse consumenten aan dat de transparantie van een bedrijf over hoe ze persoonlijke gegevens willen gebruiken hun vertrouwen vergroot. Meer dan de helft van de respondenten zei dat een bedrijf eerder hun vertrouwen zou winnen als het niet onnodig persoonlijke gegevens verzamelt.
Bedrijven erkennen de waarde van zero party-gegevens die klanten vrijwillig en proactief delen. Deze verschuiving omvat het verkrijgen van expliciete toestemming en het opbouwen van vertrouwen door gebruikers informatie te laten verstrekken op hun voorwaarden.
Een ander cruciaal aspect is de toenemende ontwikkeling en toepassing van technologieën ter bevordering van de privacy (PET’s). Hieronder vallen hulpmiddelen en technieken die gegevensanalyse mogelijk maken zonder de individuele privacy in gevaar te brengen, zoals federated learning, veilige berekeningen voor meerdere partijen of differentiële privacy. Bedrijven onderzoeken verschillende methoden om identificatie van gegevens te verwijderen of gegevens te anonimiseren om de privacy van individuen te beschermen en toch waardevolle inzichten te verkrijgen. Hierbij wordt persoonlijk identificeerbare informatie (PII) uit datasets verwijderd.
Enkele van de meest populaire methoden om gegevens te anonimiseren zijn:
- Pseudonimisering waarbij identificerende gegevens worden vervangen door een pseudoniem of token.
- Directe en indirecte identificatoren verwijderen.
- Het maskeren van gegevens, waarbij gegevens binnen een set worden vervangen door fictieve gegevens.
- Gegevensaggregatie, waarbij verzamelde gegevens worden gepresenteerd als geaggregeerde waarden zonder attributen. Dit is de enige echt onomkeerbare methode.
Bovendien investeren bedrijven in geavanceerdere toestemmingsmanagementsystemen voor het verkrijgen en beheren van toestemming van gebruikers voor het verzamelen en verwerken van gegevens. Dit houdt ook in dat gebruikers kunnen kiezen welke gegevens ze willen delen.
Over het algemeen benadrukken bedrijven ethische overwegingen bij het verzamelen en gebruiken van gegevens. Dit houdt in dat we ervoor moeten zorgen dat gegevens op een verantwoorde manier worden gebruikt ten gunste van zowel bedrijven als consumenten. Het privacylandschap is dynamisch en bedrijven moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderingen in regelgeving, technologie en consumentenverwachtingen. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven en proactief om te gaan met privacykwesties.
Lees onze artikelen voor meer informatie over privacygerichte gegevensverzameling:
First party-gegevens naar een hoger niveau tillen
First party-gegevens bieden een privacybewuste en consumentgerichte aanpak voor het creëren van meer gerichte marketingstrategieën die bijdragen aan algemene groei en succes. Bedrijven die prioriteit geven aan transparantie, gebruikerscontrole en ethische gegevenspraktijken zullen waarschijnlijk met meer succes door dit veranderende landschap navigeren.
Piwik PRO Analytics Suite is een flexibel analytics-platform dat u helpt om eenvoudig de meest waardevolle first party-gegevens over uw klanten te verzamelen op een privacy-vriendelijke manier. Met de verzamelde informatie kunt u beter begrijpen hoe mensen met uw bedrijf omgaan en kunt u deze inzichten gebruiken om conversies te verbeteren.
Neem contact met ons op voor meer informatie over onze benadering van first party-gegevens.